fredag 14 mars 2008

Så här blev det nu sen


Mätta och belåtna kan vi nu begå bokslut över kvällens middag. Det tog litet tid innan vi kom oss för att slå oss ner till bords, eftersom vi skulle dokumentera.

(Tonåringarna tycker det är löjligt att måltiderna skall fotograferas innan förtäring nuförtiden.)

Så här var det nu i alla fall.


Fördrinken Ge-Ge

Per drink: 3 cl ljus rom, 1 cl bananlikör, 1 cl pressad citron. Rör om. Servera drinken kall i cocktailglas med sockerfrostad kant.


Provencalsk fisk- och skaldjurssoppa

5-6 personer

600 g räkor med skal

1 burk konserverade musslor i vatten

0,5 dl spad från musslorna

2 stora lökar (ca 400g)

2,5 dl purjolök skuren i tunna ringar

1,5 dl grovt hackad fänkål

3,5 msk olja

4 pressade vitlöksklyftor

4 msk tomatpuré

1 l vatten

4 fiskbuljongtärningar

1 kuvert saffran à 0,5 g

400 g fisk (regnbågsforell, torsk eller vad man råkar tycka om)

4 msk vetemjöl

1,5 dl kaffegrädde

2 burkar crème fraiche (à 2 dl)

Klicken

2 äggulor

1,5 tsk ljus fransk senap

2 krm salt

1,5 krm peppar

2,5 dl olja

1 dl gräddfil

4 pressade vitlöksklyftor

Gör så här:

Skala räkorna.
Hacka lök och vitlök fint, skiva purjon i fina ringar, hacka fänkålen grovt.
Hetta upp olja i en gryta och fräs upp grönsakerna under omrörning till de är mjuka.
Tillsätt vatten, tomatpuré, musselspad, de söndersmulade buljongtärningarna och saffran.
Låt puttra stillsamt under lock ca tio minuter.
Lägg i fisken och låt den bli färdig.
Vispa mjöl och grädde till en slät redning och vispa ner litet i taget i soppan under kraftig omrörning. Vill du, kan du lyfta upp den färdiga fisken innan du gör detta. Låt koka upp.
Ta grytan av värmen och rör i crème fraiche. Låt koka upp.
Lägg i räkor och avrunna musslor precis före serveringen.

Sås att klicka i:

Rör ihop äggulor, senap och kryddor. Tillsätt oljan i en smal stråle medan du vispar så tusan tills det blir en pösig sås (du gör alltså en majonnäs!). Rör i gräddfil och hackad vitlök.

Tillbehör:

Färskt bröd


Vinet smakade

Laroche Chablis 2006, AC Chablis

Ljusgult med en skiftning i grönt.

Ren, fräsch doft, toner av färsk frukt som mango, kanske päron (etiketten säger äppel).

Anslaget är syrligt och går över ett mellanregister av fruktig, svag sötma mot en nötig eftersmak.

Som helhet ett gott och framför allt rent vin, utan den litet unkna bismak som kännetecknar så många viner.

Alltså: satsa kanske hellre 15 euro på en vinflaska än på två vinflaskor.
Det är ju njutning det handlar om!


Hon och Han

Inga kommentarer: