torsdag 27 mars 2008

Gatukök hemma


Nu blir det snabbmatstips. Kinamat på mindre än en halv timme.
Okej, okej, medges...det kanske inte ser ut som värsta gourmetfödan. Men have I got news for you, kids. Det är det inte heller!
Den här rätten är en högst finländsk variant på en vardaglig nudelrätt från Kina, t.e.x från Jiangxi. Och den har äkthetsstämpel. Våra vänner och grannar Bing och Xiaolan har bekräftat.
Jag säger: Finns det en ljuvligare doft än den från vitlök, chili och ingefära som får fräsa i olja några sekunder i het wok? Nej, just det, det finns det inte.

Här kommer receptet för en familj.

400 gr malet kött av valfritt djur
En bit ingefära, litet större än en valnöt
1 halv vitlök
Ett rejält knippe gräslök (egentligen kinesisk vitlöksgräslök...)
(Röd chili)
Högst ordinär spagetti

Koka pastan enligt bruksanvisningen.
Hetta upp en skvätt olja i en wokpanna. Fräs finhackad vitlök och ingefära (samt finhackad chili för den som vill) en stund. Tillsätt köttet och låt det bli färdigt. Klipp i gräslöken. Krydda efter behag med sojasås, litet balsamvinäger och sesamolja, en viktig krydda för att få den rätta kinesiska touchen.
Blanda detta med den kokta, heta spagettin.

Färdigt.

Han

Inga kommentarer: