söndag 18 maj 2008

Sparrispinnar och Chokladstickor


Helgens mat har bestått av långsmalheter. Allt från sparris med hemgjord Hollandaisesås till goda chokladbollar på pinne att doppa i kaffet! De senare inte alls hemgjorda utan inhandlade på Arlanda i väntan på att komma hem för någon vecka sedan.
Men sparris ja! Denna underbara primör som är så god, så god. Hollandaisåsen vi åt till var ganska citronstark, vilket gjorde att det ställde vissa krav på vinet. Den Riesling vi hittade på Alko (Yalumba) passade faktiskt bra. Klarade av syrligheten och kändes fräsch och rätt. Måste försöka hinna med åtminstone en sparrismåltid till under säsongen i år!

Recept på Hollandaisesås (ursprungligen från boken "À la Nina"):

För ett mindre sällskap till sparris, vilket betyder en hyfsad klick per man för fyra:

2 äggulor
2-3 msk citronsaft
100 g smultet smör

Äggulorna och citronsaften vispas fluffiga på LÅG värme och får absolut inte koka! Ta kastrullen av plattan och vispa i det smälta smöret som tillförs i en smal jämn stråle. Ingredienserna bör ha samma temperatur för att såsen inte skall skära sig. En lyckad sås är tjock, luftig och glansig.
Servera den varm, ljummen eller kall till nykokt (al dente) sparris.
Vår favorit är den gröna.




För att få upp värmen i vårkylan kan man välja mellan brasa och/eller öl. Vi valde båda. Ölet som vi drack till bitar av 70 %-ig choklad från Ecuador (en av Liidelis plattor) heter Meantime Coffee (6%, 0,33 l, 2,92 euro, Alko). Ett brittiskt öl (som de kallar porter) som faktiskt innehåller kaffebönor, rättvisemärkta kaffebönor från Rwanda. Ölet är colafärgat och doftar nyrostad och -mald kaffeböna och smakar kaffe, choklad, aska och som avrundning en trevlig humlebeska. En flaska av detta öl motsvarar en kopp kaffe, skriver Alko på webben.



Så. Det har väl varit bra för oss? Gott och enkelt utan att på något sätt vara banalt.
Hoppas det varit lika bra för alla er som tittar in här på bloggen!

Hon

Han



4 kommentarer:

Anonym sa...

Gudars så gott, nu lägger jag till er på listan bland matblogarna fast det är en del annat här på bloggen också.

soppor ur ett äktenskap sa...

Tack för det! Det bereder oss stort behag!
Hon & Han

Sanna sa...

Härligt härligt, men farligt farligt... Ni har int möjligen ett trevligt recept på sparrissoppa? Hälsar er gourmet-vän...

soppor ur ett äktenskap sa...

Tyvärr har vi aldrig gjort sparrissoppa själva. I vår ungdom fanns det i närbutiken billig sparrissoppa på burk, som vi levde på under studieåren. Sedan dess har sparrissoppa liksom aldrig riktigt känts som festmat...Men i och med din fråga blev jag inspirerad och googlade på "grön sparrissoppa". Då hittade jag ett recept som verkar enkelt och faktiskt ser gott ut. Kanske också vi skall ge sparrissoppa en ny chans. Se: http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=5690&tlfo=0

Hon