måndag 7 december 2009

Chokladmässa och lussebak

I köket bakas det. Lussebullar utan saffran...
Saffranet ligger prydligt, bortglömt på hyllan och myser.
Voi, voi!


För övrigt är det glest mellan inläggen på den här bloggen. Så kan det gå när livet är intressant och tiden knapp. Vi har varit med om mycket som tidigare skulle renderat inlägg av de mest olika slag. T.ex. chokladmässan i Helsingfors för några veckor sedan. En positiv upplevelse!

Vi fick t.o.m. lära oss en del om choklad. Närmare bestämt om att det är en hel massa som jag gått och trott att är choklad som inte alls är det! Choklad är inte Fazers blå och Marabou mint, inte heller Geishastången eller Daimplattan: Nej, nej! Choklad är kakaosmör, kakaomassa, rörsocker och vanilj (och ev lite, lite lecitin). Om något annat blandats i har vi inte längre en ren chokladprodukt.

Och nog är det intressant. Plantans växtplats och jorden där skapar smaken. Spännande hur olika de små bitarna faktiskt kan smaka beroende av var kakaobönan vuxit! Amedei (http://www.amedei.com/jspamedei/index.html) och Amano (http://www.amanochocolate.com/) är toppen av toppen. Testa, vänner! Hälsosamt, gott och närande.
Vi kom hem med några plattor av Chocovic (se bilden) och det är inte illa. Kolla det sympatiska paret Tarkiainens företag http://www.kvalitetschoklad.com/.

För övrigt har vi enbart regn och rusk nu. Inge snö. Inget ljus. Bara mörker och regn.
Hon

2 kommentarer:

Kamomilla sa...

Chokladmässa? Ojojoj! det låter ju bara för bra för att vara sant!!

Anonym sa...

Hej
ramlade in hos dig när jag surfade runt och glad e jag för det.
Passar på att önska en riktgt fin jul och ett gott nytt år.
Mvh
/Ingela